Rookgasafvoeren en de VvE
Rookgasafvoeren en de VvE – T&T Vastgoed en VvE Beheer begeleidt de VvE
Rookgasafvoeren en de VvE. Het renoveren of vervangen van rookgasafvoeren is specialistisch werk. Niet iedere installateur heeft hier verstand van. Eveneens is het belangrijk dat de VvE Beheerder het proces van inspectie tot aan opdracht en oplevering goed begeleidt. Welke punten zijn naast veiligheid belangrijk en vastgelegd in de wet? T&T Vastgoed en VvE Beheer is een professioneel VvE Beheerder en is gevestigd in Bergschenhoek, nabij Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gouda en Dordrecht te Zuid – Holland.
Levensduur van Rookgasafvoeren
Allereerst goed om te bepalen wat de levensduur is van de rookgasafvoer. Als gevolg van uitstoot van de VR of HR ketel slijt de rookgasafvoer. In de regel geldt een levensduur welke gelijk is aan de levensduur van de ketel. Omdat ketels verschillende gebruiksfrequenties kennen en daardoor levensduur, is het verstandig om rookgasafvoeren te inspecteren. Op initiatief van de VvE Beheerder en in samenwerking met het bestuur van de Vereniging van Eigenaren kan een installateur gevraagd worden om een camera-inspectie uit te voeren. Zeker ook de veiligheid op dak dient hierbij aandacht te verkrijgen, omdat de VvE hier voor verantwoordelijk is.
Gezamenlijke rookgasafvoeren of individueel
Allereerst dient vastgesteld te worden of er gemeenschappelijke of individuele rookgasafvoeren van toepassing zijn. Afhankelijk daarvan kan de installateur een plan en vervolgens een offerte opstellen voor renovatie of vervanging. In de akte van splitsing van de VvE kan de VvE Beheerder of het bestuur nagaan welke zaken behoren tot de gemeenschappelijke delen en welke niet.
HR ketels of VR ketels
Als gevolg van gewijzigde wetgeving is de VR ketel sinds 2015 niet meer toegestaan. Als gevolg van deze wetswijziging is een bijkomend probleem ontstaan. Naast normale levensduur bepalen ook de type rookgasafvoeren de onderhoudscyclus. Tevens wordt door vrijwel alle installateurs gesteld dat rookgassen van HR en VR ketels niet op eenzelfde systeem “lozen”. Rookgassen van VR zijn erg warm. Daarentegen van HR ketels rijk aan condens met zuren. Ten slotte bepaalt het type rookgas de afvoer. Kunststof, rvs of aluminium.
Vervangen of renoveren
Vervolgens zijn er mogelijkheden om te vervangen of renoveren. Ook afhankelijk van individuele of gemeenschappelijke afvoeren en gebruik. Tenslotte ook weer de materiaalkeuze. In sommige gevallen kan de VvE haar leden vragen of zelfs verplichten om de oude (VR) ketel te vervangen voor een HR ketel.
De ledenvergadering van de Vereniging van Eigenaren
Ten slotte bepaalt de algemene ledenvergadering van de VvE. Wanneer de VvE de rookgasafvoeren heeft opgenomen in het MJOP en een duidelijke uitnodiging verzendt aan haar leden kan er weinig mis gaan. De beheerders van T&T Vastgoed en VvE Beheer begeleiden Verenigingen van Eigenaren en haar leden van A tot Z. Neemt u geheel vrijblijvend contact op met T&T: 010-2238133 of per e-mail: info@tentvvebeheer.nl. Wij helpen u graag op weg.
Rookgasafvoeren en de VvE – T&T Vastgoed en VvE Beheer, kwaliteits- beheerder / bestuurder / administrateur voor Verenigingen van Eigenaren. Gevestigd in Bergschenhoek, nabij Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gouda, Dordrecht, Vlaardingen en Schiedam te Zuid-Holland.